Baka goda och smakrika rågsiktslimpor som räcker hela vecka.

Att baka bröd i långpanna är enkelt och räcker till många.

Ragbrod_tillmanga2

3 limpor

Fördeg
50 g jäst
300 g vatten, kallt (3 dl)
170 g rågsikt (3 dl)

Slutdeg
700 g rågsikt (12,25 dl)
460 g vetemjöl (7,65 dl)
1,5 msk brödkryddor
1 msk salt
700 g vatten, fingervarmt (7 dl)
2 msk olja
+ hela fördegen

GÖR SÅ HÄR
1. Fördeg: Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Vispa i rågsikten, täck med plastfilm och låt stå över natten i rumstemperatur.

2. Slutdeg: Blanda rågsikt, vetemjöl, brödkryddor och salt ordentligt i en stor skål. Tillsätt vatten, olja och hela fördegen. Blanda ordentligt med en träslev – det är lite tungt eftersom degen är stor men vänd runt i ett par minuter så blandas allt bra. Degen är rejält kladdig och fastnar lätt på händerna.

3. Smöra en långpanna, 40 x 25 cm. Vält i degen och tryck ut jämnt ända ut i hörnen.

4. Täck med bakduk och sätt ugnen på 200 grader. Jäs brödet i 30 minuter.

5. Nagga brödet och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Höj temperaturen till 225 grader och grädda vidare i 10 minuter.