Ge ditt vita bröd en lite nötigare smak med solroskärnor i och på limporna.

Istället för att baka stora bröd, frysa in i mindre portioner och ta ut vid behov kan man ju baka minilimpor direkt! Små miniformar finns att få tag på i olika webshopar, Wilton till exempel är ett märke som du hittar lite överallt. Inte nog med att storleken är praktisk för mindre hushåll (som mitt), bröden blir också fina på middagsbordet och passar utmärkt som gå-bort-present!

Degen är väldigt fuktig och bröden blir supersaftiga som ett resultat. Solroskärnorna bidrar med en nötaktig smak och innehåller dessutom kolesterolsänkande ämnen och är rika på mineraler.

Minilimpa_solros2

Det går utmärkt att dubbla receptet.


4 minilimpor

18 g jäst
294 g vatten (lite mindre än 3 dl)
1 msk socker
403 g vetemjöl (7 ¼ dl)
1 tsk salt
56 g solroskärnor (ca 1 dl)

Topping
1 äggula
½ msk vatten
2 msk hackade solroskärnor

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Tillsätt socker, vetemjöl och salt och arbeta till en smidig deg. I min maskin tar det ca 6-7 minuter. Tillsätt solroskärnorna mot slutet. Lägg degen i en oljad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.

2. Ta upp degen på lätt oljat bakbord och dela i 4 lika stora delar. Forma till små limpor och lägg i smorda formar, ca 14,5 x 7,5 cm stora. Sätt ugnen på 175 grader och låt bröden jäsa en andra gång, täckta med bakduk.

3. Vispa samman äggula och vatten och pensla de färdigjästa bröden. Strö hackade solroskärnor över och grädda i den nedre delen av ugnen i ca 25 min. Bröden ska nå en innertemperatur på 96 grader.