Snabbt bröd med fiberrika mjöler och lingon.

Filmjölksbröd, bikarbonatbröd, farfarslimpa – vad man än kallar det går det snabbt att göra, och ibland är snabbt en bra grej 🙂  Receptet fick jag av min frisör Erika på Ca’put – hon bakar det till jul och har lingonsylt istället för hela lingon.  Vill du också använda lingonsylt går det självklart bra – dra ned filmjölen till 612 gram och ersätt de frysta lingonen med 2 ½ dl lingonsylt.

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

Följ gärna Brödklaras på Facebook här, eller Instagram här för mer inspiration!

Farfaraslimpa_1

Farfaraslimpa_3

6 små eller 2 stora limpor

168 g vetemjöl (2,8 dl)
316 g rågsikt (5,5 dl)
398 g grahamsmjöl (6,6 dl)
4 tsk bikarbonat
821 g filmjölk (8,2 dl)
140 g sirap (1 dl)
225 g frysta lingon

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål och filmjölk och sirap i en annan.

3. Blanda det torra och blöta – det är en ganska hård smet med en konsistens mitt emellan smet och deg. Jag använder gärna degblandaren i 30 sek, häller i lingonen och kör i 30 sek.

4. Dela upp degen i de formar du valt: 6 st för minilimpor eller två st 1 ½-liters-formar.  Fyll till ¾-delar – de reser sig ordentligt.

5. Grädda längst ned i ugnen – minilimporna i ca 50 min och de större i ca 60. Kontrollera gärna innertemperaturen – den ska nå 96 grader. Låt svalna på galler under bakduk.