Havregryn, linfrö, grahamsmjöl, solrosfrön, sesamfrön - det här brödet sätter fart på kroppen!

Här är en nyttig limpa som verkligen får fart på kroppen! Fullpackad med fibrer som gör att man står sig länge och som hjälper tarmarna att jobba. Jag har bakat in alla frön jag hade hemma men det är såklart fritt att använda det du har; byt ut solrosfrön mot pumpafrön, krossat linfrö mot vetekli med mera.

Degen är ganska stabbig efter första jäsningen, jäser upp bra under andra jäsningen men rör sig sedan inte så mycket i ugnen. Lycka till 🙂

Fiberrik_halsolimpa_3

Fiberrik_halsolimpa_1

25 g jäst
400 g vatten, kallt (4 dl)
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 msk olivolja
40 g linfrön (1 dl)
60 g havregryn (2 dl)
2 msk solrosfrön
2 msk sesamfrön
280 g grahamsmjöl (4,67 dl)
330 g vetemjöl (5,89 dl)

Topping
1 ägg
1 msk vatten
1 msk blandade fröer

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, sirap, salt och olivolja.

2. Blanda krossade linfrön, havregryn, solrosfrön och sesamfrö i en skål. Tillsätt till degvätskan och rör om.

3. Blanda grahamsmjöl och vetemjöl och tillsätt till resten. Arbeta degen smidig i maskin, det tar ca 8 min. Degen är rätt stabbig och helt okletig 🙂 Lägg i en smörad eller oljad bunke, täck med plastfilm och jäs i 2 timmar.

4. Smöra en form, 1 ½ liter. Ta upp degen på lätt oljat bakbord och knåda ett par minuter. Kavla eller tryck ut degen, den är fortfarande ”tuff”, till en avlång platta (lika lång som formen du ska baka i). Rulla ihop och lägg i formen med skarven nedåt. Täck med bakduk och jäs i 1 tim. När halva tiden gått; sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla brödet med vispat ätt och vatten. Strö frön över, sätt in i nedre delen av ugnen och grädda i ca 45 min, eller till innertemperaturen når 96 grader. Låt stå i formen i några minuter och sedan svalna helt på galler, invirad i en handduk.