Det är så mycket lättare att fläta bröd än man tror!

Flätat bröd blir så vackert tycker jag, även om man flätar snett och galet! Den här degen är lätt och elastisk att jobba med så den passar bra för lek med deg 🙂 Om brödet blir gott? Vansinnigt!

flätat bröd

2 små limpor

25 g jäst
3 dl vatten
1 msk strösocker
50 g smör, rumsvarmt
3 ägg 
720 g vetemjöl (ca 12 dl)

Garnering
1 äggula
1 msk vatten
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR
1. Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, strösocker, smör och alla tre ägg.

2. Tillsätt mjölet och arbeta till en elastisk och smidig deg – när bunken ser lätt ut att diska är degen klar :). Jäs i oljad eller smörad bunke under plastfilm till dubbel storlek, ca 1 ½ till 2 tim.

3. Knåda degen igen och dela den hälften. Dela halvorna i 4 delar var (ja, alltså – 8 lika stora kluttar deg totalt).

4. Gör en fläta i taget: Rulla ut delarna till 4 lika långa längder. Sätt ihop i toppen och ta tag i längden längst till höger. Lägg den över den första åt vänster, sedan under nästa och till sist över den sista. Börja om från höger och gör samma sak igen: över 1, under 1, över 1. Upprepa tills degen tar slut. Nyp ihop och vik under. En illustrerad beskrivning finns här

5. Lägg på plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa i ca 40 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Vispa ihop äggula och vatten till garnering. Pensla bröden och strö sesamfrö över. Grädda nederst i ugnen i 35-40 min. Innertemperaturen ska når 95 grader.

Challah_deg
Att ha ägg i bröddegen har många fördelar. Läs mer här 

Challah_flata2
Man kan strö över vilket frö man vill men sesam känns mest klassiskt.

NUVARANDE Flätat bröd
NÄSTA Bondkakor