Baka otroligt fluffiga och mjuka frallor och servera som brytbröd till middagen.

De här frallorna är så underbart fluffiga och mjuka att det är rent otroligt! Här behövs inget pålägg eller smör när de ska förtäras – de är så rika i sig att allt extra blir överflödigt.

Fluffigafrallor_2

Fluffigafrallor_1

Jag lägger frallorna i 6 x 5 rader i min långpanna som är 35 x 25 cm. De ligger rätt tajt då och jäser ihop och upp men det går lika bra att lägga dem på en större, vanlig plåt såklart!

Hokkaido-fb

Det här receptet på fluffiga frallor ger bröd som liknar det japanska mjölkbrödet Hokkaido som jag delade recept på i höstas – det brödet är fortfarande en superfavorit och ett populärt recept på bloggen men de här frallorna ger iallafall Hokkaido en match! Men jag kan verkligen rekommendera att prova baka en limpa som är fluffigare, mjukare än någonting annat! Klicka på bilden så kommer du till receptet!

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

30 st

50 g jäst
50 g vatten (0,5 dl)
354 g mjölk (ca 3,5 dl)
46 g strösocker (ca 0,5 dl)
2 ägg
2 tsk salt
728 g vetemjöl (ca 14 dl)
115 g smör

Pensling
2 ägg
1 knivsudd salt

Både smör och mjölk kan vara kalla – de värms upp lagom för jästen av värmen som utvecklas när degen knådas.

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Tillsätt mjölken, strösocker, salt och ägg och vispa runt.

2. Tillsätt vetemjölet, jag häller i allt på en gång och låter assistenten göra jobbet 🙂 Knåda i 4-5 minuter och skiva sedan i smöret och knåda i ytterligare 5 minuter. Degen släpper inte helt bunken och känns lite klibbig, ungefär som en post-it-lapp. Lägg i en smord bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 35 x 25 cm*. Ta upp på bakbord, väldigt lätt mjölat, och dela degen i 30 lika stora delar – det blir 47-50 g styck. Forma till runda bollar och lägg med 1 cm mellanrum i långpannan. Täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Vispa ägg och salt och pensla toppen på frallorna. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.

* De läggs 5 st på rad längs kortsidan i 6 rader. Det här blir ganska trångt men jag gillar att de sitter ihop och lyfter på höjden under jäsningen och i ugnen. Såklart kan du lägga frallorna på en större, vanlig plåt och även glesare isär om du vill – det påverkar inte receptet.

Morotssoppa_brod2

Bjud på en supergod, kall morotssoppa med apelsin, ingefära och kardemumma. Klicka på bilden så kommer du till receptet!

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!