Baka ett gott och enkelt havregrynsbröd i långpanna.

Havregryn ger brödet härlig smak.

Havrebrod_C

1 långpannebröd

25 g jäst
250 g vatten (2,5 dl)
1 msk brun farin
1/2 msk salt
50 g olja med neutral smak (0,5 dl)
80 g havregryn (ca 2 dl)
280-300 g vetemjöl (5,3-5,7 dl)

Topping
vatten
havregryn

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Rör ut med vattnet och tillsätt sedan farinsocker, salt, olja och havregryn. Blanda så allt blir blött.

2. Tillsätt den mindre mängden vetemjöl och knåda till en deg – känns degen lite lös tillsätter du mer. Knåda degen i 8-10 minuter i maskin, lite längre om du arbetar för hand.

3. Olja in en skål lite lätt, lägg i degen, täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 1 tim.

4. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Ta upp degen på lätt oljat bakbord och kavla eller klappa ut degen till den rektangel, 20×30 cm. Lyft upp och lägg i långpannan.

5. Pensla kakan med vatten och strö över havregryn. Tryck in dem en smula. Stansa ut så stora bröd som du vill ha och nagga med en gaffel.

6. Täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta upp och låt svalna på galler under en bakduk.

Degen är fin men inte superelastiskt och slät - de små havregrynen är prickarna du ser.

Degen är fin men inte superelastiskt och slät – de små havregrynen är prickarna du ser.

Den kavlade degen blir platt, ca 0,5 cm tjock.

Den kavlade degen blir platt, ca 0,5 cm tjock.

Men den jäser upp till en en lagom tjocklek under andra jäsningen.

Men den jäser upp till en en lagom tjocklek under andra jäsningen.