Ett juligt bröd som bryts i härligt luftiga rutor till decembers alla frukostar!

Min långpanna är nog den mest använda bakformen i mitt kök – det är så praktiskt och enkelt att baka i! Så frukostbröden är ofta fyrkantiga hemma hos mig kan man säga 🙂 Det här brödet är smaksatt med julens kryddor, har porter som degvätska och härligt, djupröda tranbärsrussin som extra piff. Lite som ett vörtbröd med inte riktigt lika kraftigt i smaken. Och så härligt luftigt!

Vörtbröd_langpanna1

Vörtbröd_langpanna4
Tranbärsrussin behåller sin läckra, röda färg genom gräddningen!

Jag jobbar alltid mina degar i maskin och väljer därför att inte värma vätskan eller smälta smöret. Eftersom degen arbetas ordentligt i maskinen blir degen varm nog utan att man i använder ljummen vätska. Jag tycker också att det är skönt att slippa smälta smöret så därför skivar jag i det efter mjölet.  Att tillsätta smöret i bitar istället för smält ger bättre och luftigare degar.

1 långpanna

50 g jäst
50 cl Porter (ett mörkt, överjäst öl som finns i vanliga mataffärer)
1 dl mörk sirap
½ msk malda pomeransskal
½ msk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk salt
385 g rågsikt
420 g vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt
1 dl tranbärsrussin (eller vanliga russin såklart om du hellre vill det)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med lite av Portern. Tillsätt resten av ölen, sirap och alla kryddorna.

2. Blanda mjölsorterna och tillsätt till degvätskan. Arbeta ihop i ett par minuter och tillsätt smöret lite i taget. Arbeta vidare till en smidig deg – i min maskin tar det 10 min. Arbeta in russinen mot slutet. Låt jäsa i samma bunke som du arbetade den, degen är rejält klistrig, övertäckt med plastfilm. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Arbetar du hellre degen för hand? Se tips längst ned i receptet.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 25 x 35 cm. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta ihop degen en stund. Lägg över degen i långpannan och klappa ut den ända ut i alla hörn med mjölade händer. Stansa ut rutor med en mjölad degskrapa – går dem så stora eller små som du vill! Tryck ned skrapan ca ½ cm bara – inte hela vägen i botten.

4. Täck långpannan med en bakduk och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Grädda längst ned i ugnen i 30 min. Låt svala i pannan.

BAKA UTAN MASKIN
Smält smöret och blanda ut det med Portern. Ljumma vätskan innan du löser upp jästen med den. Följ i övrigt receptet!

Vörtbröd_langpanna3
Brödet blir högt, luftigt och vansinnigt gott!