Bjud på en makalöst god limpa smaksatt med julens härligaste smaker.

Om det bara gick att rättvist beskriva hur det doftar hemma med det här brödet i ugnen! Helt magiskt! Kanelen doftar makalöst men smakar ganska milt och tillsammans med valnötter och russin blir det en julig smaksensation! En jullimpa när den är som bäst!

kaneligt_julbrod

kaneligt_julbrod_2

1 limpa

25 g jäst
200 g mjölk (2 dl)
1 tsk salt
2 tsk mald kanel
70 g muscavadosocker
2 ägg
450 g vetemjöl (8 dl)
50 g smör
50 g valnötter (1 rågad dl)
70 g russin (1 dl)

Topping
1 äggula
1 msk vatten

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, salt, kanel, muscavadosocker och ägg.

2. Tillsätt vetemjöl och börja arbeta degen. Skiva gradvis ned smöret och arbeta degen till en smidig och lite klibbig deg.

3. Lägg i en oljad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till degen dubblat i storlek, ca 1 1/2 tim. Smöra en form, ca xxx liter.

4. Ta upp degen på smörat eller oljat bakbord och knåda in valnötter och russin.
Dela degen i tre lika stora delar och forma bitarna till släta bollar. Lägg dem sida vid sida i formen och täck med plastfilm. Jäs i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Blanda äggula och vatten och pensla limpan. Grädda längst ned i ugnen i 40 minuter eller tills innertemperaturen når 96 grader.