Oerhört goda matbröd med kardemumma

Det här är ett recept jag fick på ett papper av en vän, de kallades Orustkakor och vissa av receptmängderna var nedtecknade på ett sådant där inexakt vis som man ju inte kan skriva här; ”mjöl vid handen”, ”jäs dem väl” etc. Så jag gjorde dem, och så här gjorde jag. Precis innan jag åt upp allihopa en lördagkväll 🙂

Kardemummabrod_2

ca 15 st

50 g jäst
500 g mjölk, kall* (5 dl)
140 g brödsirap (1 dl)
3 tsk mald kardemumma
1 tsk salt
450 g rågsikt (7,9 dl)
375 g vetemjöl (6,25 dl)
50 g smör

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en degbunke och lös upp med mjölken. Tillsätt sirap, kardemumma, salt och rågsikt. Vispa ihop till en smet.

2. Tillsätt nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen) och knåda i 4 min. Skiva ned smöret och knåda vidare i 4-5 min till du fått en fin deg som släpper bunkens kanter. Den känns ungefär som en post-it lapp på ytan. Täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 45 min.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 15 delar (ca 100 g/styck). Kavla ut till 15 cm stora rundlar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga, täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna inlindade i bakduk för att få en mjuk och fin skorpa.

* Eftersom degen knådas i 8 min i maskin (runt 15 för hand) behöver inte mjölken vara fingervarm. Knådningen, friktionen, värmer upp degen tillräckligt för att jäsningen ska kicka igång.