Eget knäckebröd är lätt att göra.

Knäcke bröd är fest! Tänk ett gott bröd med gubbröra, eller med vilken annan röra som helst!

Kornknacke_1

Ca 30 st

50 g jäst
250 g mjölk (2 ½ dl)
250 g lättöl (2 ½ dl)
2 tsk fänkål, hel
1 tsk kummin, hel
½ tsk salt
160 g rågsikt
160 kornmjöl
280 g vetemjöl + 1 dl till utbakning

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och öl fingervarmt och tillsätt till jästen. Rör i fänkål, kummin och salt.

2. Blanda rågsik, kornmjöl och vetemjöl och tillsätt blandningen till vätskan. Arbeta ihop till en smidig deg. I maskin ca 6-8 min.

3. Dela degen i 30 bitar och forma till bullar. Lägg dem att jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Mjöla bakbordet och kavla ut en bulle åt gången. Mjöla rikligt så att du kan kavla bröden riktigt tunt, ca 2 mm, och 15 cm stora. Lägg bröden på plåtar och kavla en gång till, denna gång med kruskavel. Det går också att nagga dem – det gjorde jag den här gången när jag tog bilden men bröden blir tunnare om de kavlas en andra gång med kruskavel.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 7 min. Håll lite uppsikt så att de inte bränns.