Rågsikt i brödet ger god, aromatisk smak och korgjäsningen ger ett vackert bröd.

Att jäsa i korg ger så vackra och fina bröd! Och man behöver verkligen inte ha de där dyra jäskorgarna – det går alldeles utmärkt att använda en vanlig, gammal flätad korg som man mjölar in ordentligt!

Rågbröd-i-korg

Rågsikt är ett fantastiskt trevligt mjöl att baka med, tycker jag. Fina, starka degar och en aromatisk smak. Läs mer om råg och rågsikt här

1 bröd

25 g jäst
250 g vatten (2 ½ dl)
1 msk anis
1 tsk fänkål
3 tsk salt
250 g filmjölk (2 ½ dl)
½ dl kallpressad rapsolja
228 g rågsikt (ca 4 dl)
392 g vetemjöl (ca 7 dl)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Rör i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, anis, fänkål, salt, filmjölk och olja. Blanda rågsikt och vetemjöl och tillsätt till degspadet. Blanda till en deg som släpper bunkens kanter.

2. Ta upp på mjölat bakbord, knåda igenom till en smidig och elastisk deg. Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 ½ tim.

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta igenom den. Mjöla en jäskorg rejält med rågmjöl och lägg degen däri. Jäs i ytterligare 20 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 200 grader.

4. Lägg bakplåtspapper på en plåt och vänd över degen från korgen. Grädda på nedersta falsen i 35-40 min, eller tills innertemperaturen når 95 grader. Låt svalna på galler inlindad i bakduk.