Ett fantastiskt gott grahamsbröd som är lätt att lyckas med!

Ett grahamsbröd med en underbar smak som är mer än lättbakat. Degen knådas inte och brödet ska bara jäsa 1 gång. Och ändå blir det helt fantastiskt!

grahamsbröd

Originalreceptet är skapat av Myrtle Allen på Ballymaloe House och måste vara ett av mina favoritrecept alla kategorier. Det kräver egentligen ingenting av bagaren – det är ett nybörjarbröd ur arbetssynvinkel men ett riktigt proffsbröd om man ser till den underbart goda smaken.

1 bröd

50 gram jäst
4 dl vatten, ljummet
2 msk mörk sirap
1 tsk salt
300 g vetemjöl (ca 5 dl)
120 g grahamsmjöl (2 dl)
62 g solrosfrön (ca 1 dl)

Ev garnering
solrosfrön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt sirap och salt.

2. Blanda samman vetemjöl och grahamsmjöl och tillsätt till jästvattnet. Blanda i resten av vattnet och solrosfröna till en våt och klibbig smet.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Häll ner i en rund springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i bottnen. Platta till med våta händer, strö ev ytterligare solrosfrön på toppen, täck med plastfilm och låt jäsa ovanpå ugnen i ca 30 min.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 min. Stäng av ugnen, ta ut brödet och ta loss det från formen. Sätt tillbaka in i ugnen i ca 20 minuter.

6. Låt svalna under bakduk för en mjuk skorpa.