Pain du mie är ett bröd utan hård skorpa som är galet god att rosta!

Eller Pullman loaf som man säger i amerika och rostbröd som vi säger i Sverige 🙂 Pain du mie betyder rakt av ”inkråm på bröd” och det är precis vad det är! Brödet bakas så att ingen hård skorpa bildas (och eventuell skorpa skärs av om det är kommersiellt bakat). Enkel deg, tight och härligt inkråm och verkligen det utlimata (mamma skäller på mig och säger att det egentligen heter ”det ultimativa rostbrödet” men jag är ju ändå barn av min tid) rostbrödet! Perfekt att skära upp och frysa in för att sedan ta fram styckvis och rosta till frukost!

Lepaindumie_skuren
Underbart, tight inkråm!

Lepaindumie_skivor
Så himla gott att rosta!

1 limpa

20 g jäst
100 g vatten (1 dl)
200 g mjölk (2 dl)
14 g strösocker (1 msk)
6 g salt (1 tsk)
500 g vetemjöl (nästan 9 dl)
50 g smör, rumsvarmt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt resten av ingredienserna, utom smöret.

2. Blanda degen så att alla ingredienser har gått ihop – tillsätt då smöret i klickar och arbeta till en smidig och elastisk deg. Ofta arbetar man för lite – jag låter den här degen gå i minst 10 minuter i min assistent.

3. Lägg degen i en oljad bunke, täck med plastfilm och jäs i 45 min.

4. Smöra en avlång form, ca 1 1/2 liter. Ta upp degen, forma den till en avlång rulle och lägg i formen. Låt jäsa under bakduk till degen har nått kanten på formen, ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 220 grader.

5. För att grädda brödet behöver du skapa ett lock att lägga på formen. Jag använder en mindre plåt som jag har hemma och ställer en gryta i stengods ovanpå.

6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen, med ”locket” på, i 40-45 min. De sista 10 minuterna kan du ta bort locket och sticka ner en termometer – innertemperaturen ska nå 96 grader.

Lepaindumie_deg
Jag jäser gärna brödet i en avlång form om jag gör limpor – då behöver jag inte tafsa så mycket med degen när den ska slutformas till ett avlångt bröd.