Limpor av durumvete

Durumvete och rosmarin gör att det här brödet känns väldigt kontinentalt.

Durumvete ger brödet en härlig färg och extra smak. Och degen se’n, härligt silkeslen och mysig att jobba med 🙂 Läs mer om durumvete här.  Här bakade jag ut degen till en rund limpa och en avlång i form men man gör ju som man vill. Och jag smaksatte den med två kvistar rosmarin men det är verkligen inte nödvändigt – utan örter kommer durumsmaken fram mer. Som med allt bak – man gör lite som man vill. Prova och ha kul – ingredienserna är billiga 🙂

Durumlimpa_dukad
 Baka ut lite som du vill och njut med en skiva ost och ett par skivor tomat. Så gott! 

Durumlimpa_rund1

2 limpor

15 g jäst
405 g vatten (ca 4 dl)
430 g durumvetemjöl (ca 7 2/3 dl)
150 g vetemjöl (ca 2 2/3 dl)
1 ½ tsk salt
1 msk färsk rosmarin, hackad

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med vattnet.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig och stark deg – för mig tar det ca 10 min i maskin.

3. Lägg i en oljad bunke, täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 1 tim.

4. Stjälp upp degen på lätt oljat bakbord. Dela degen i två och forma till antingen avlånga eller runda limpor.*  Täck med bakduk och jäs i ca 40 min. Ställ en djup plåt i botten på ugnen och sätt ugnen på 250 grader.

5. Snitta bröden med en vass kniv. Ställ in dem långt ned i ugnen och kasta samtidigt in 1 dl vatten på plåten i botten och stäng snabbt luckan. Vrid ned temperaturen till 225 grader efter 5 min och grädda vidare i ca 25 min, eller till innertemperaturen når 96 grader.

* BAKA UT SOM DU VILL
Limpor: Forma till avlånga bröd, lägg i smorda formar, ca 1/2 liter, täck med bakduk.

Runda: Forma till runda fina bollar, lägg i mjölad bakkorg med skarven, eller den ruffa sidan upp, täck med bakduk.

Runda: Forma till runda fina bollar, lägg på mjölad plåt med skarven, eller den ruffa sidan ned, täck med bakduk.