Ett otroligt gott frukostbröd med apelsin, kardemumma och kummin.

Jag började älska bröd, och brödbakning, i början på 90-talet när jag gjorde några år som barnflicka i New Jersey. Jag la där vantarna på första bästa bakbok, Beard on bread av James Beard, en legend i baksammanhang visade det sig. Sedan dess har bröd roat mig, och recept har konsumerats i mängder. I den boken, som gavs ut första gången 1973, finns ett recept på Swedish Limpa. Det är oklart varför James Bear anser att apelsiner i brödet är särdeles svenskt men klart är att dessa minilimpor blir utmärkt goda! Segt inkråm ungefär som en Skogaholmslimpa men med smak av apelsin, kummin och kardemumma, och en mjuk skorpa.

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

Limpa_best
Miniformarna är 14 x 8 cm finns att köpa som lösa formar som jag har eller som en plåt med 4 st i. Finns i webbshopar och i välsorterade köksbutiker. 

4 minilimpor

25 g jäst
50 g vatten (0,5 dl)
1 tsk socker
500 g öl (5 dl)
120 g honung (ca 1 dl)
2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 msk kummin, hel
rivet skal från 1 apelsin
342 g rågsikt (ca 6 dl)
420 g vetemjöl (ca 7 dl)
30 g smör

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Tillsätt socker, öl, honung, kryddor och apelsinskal.

2. Blanda rågsikt och vetemjöl och tillsätt lite i taget. Blanda allt väl i maskin och skär sedan ned smöret. Arbeta vidare i ca 8 min. Degen är ganska slapp och blöt (72 % vätska) och det ska den vara – det gör inget eftersom vi bakar ut limporna i formar. Smöra en bunke, lägg ned degen, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.

3. Smöra och mjöla 4 miniformar. Ta upp degen på inoljat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Degen är kletig men går att hantera om man har våra eller inoljade händer (torr deg – torra händer, våt deg – våta händer). Lägg ned dem i formarna och täck med bakhandduk. Jäs i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min, eller tills de får en innertemperatur på 96 grader. Låt svalna på galler, under bakduk för få en mjuk och härlig skorpa.

Limpa_1

Limpa_3
Så otroligt gott och mjuksegt inkråm och en perfekt, mjuk skorpa.