Ett supersaftigt morotsbröd som är galet gott!

Det här är ett så himla gott matbröd – saftigt med mjuk skorpa och perfekt både till frukost och som bas till utflyktsmackor! Och inte blir det sämre av att det är okomplicerat att baka. 

Morotsbröd-i-långpanna-web

Har du en större långpanna går det också bra men tänk på att minska gräddningstiden något.

1 långpanna

50 g smör
500 g mjölk (5 dl)
25 g jäst
200 g morötter, rivna (ca 5 dl lätt packade)
1 tsk salt
2 msk sirap
500 g rågsikt (något mindre än 9 dl)
250 g vetemjöl (ca 4 ½ dl)

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp. Blanda i resten av mjölken, morötter, salt och sirap och rör om.

2. Blanda rågsikt och vetemjöl och tillsätt gradvis till resten och knåda till en smidig deg (den blir lite halvstabbig). Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 ½ tim.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 35 x 25 cm stor. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda ordentligt i några minuter. Lägg i långpannan och kavla ut den ända ut i kanterna, så jämt du kan. Stansa ut rutor, hur stora eller små du vill, med en mjölad degskrapa, täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

4. Sätt ugnen på 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min, eller tills innertemperaturen är 92 grader. Låt svalna en stund i långpannan och ta sedan upp i delar och låt svalna helt på galler.

Dinkelrutor