Baka ett otroligt gott och enkelt brytbröd och servera till middagen.

Ett middagsbröd ska absolut vara dekorativt tycker jag, och det behöver inte vara avancerat bara för det! Det här brödet är väldigt enkelt och får ett annorlunda utseende genom att bullarna görs i lite olika storlekar och rullas i flera olika frön. Busenkelt, och superdupergott!

Monkeybread-klart4

Monkeybread-olika

1 brytbröd, 23 x 23 cm stort

25 g jäst
350 g vatten (3 ½dl)
1 msk socker
1 ½ tsk salt
1 ½ msk Herbes de Provence (eller valfria kryddor)
528 g vetemjöl (ca 9 ½ dl)

Topping
valfria fröer, jag använde ½ dl hampafrö, ½ dl svart sesamfrö och ½ dl ljust sesamfrö

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Lös upp med vattnet och tillsätt socker, salt, kryddor samt vetemjöl.

2. Knåda till en smidig och elastisk deg, i maskin tar det 8-10 min. Lägg i en oljad bunke, täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 1 timma.

3. Smöra eller lägg bakplåtspapper i en form, 23 x 23 cm*. Mjöla bottnen på formen lätt (då kan du fösa omkring bullarna när du lagt i dem så du kan arrangera dem efter behag). Dela degen i 24 bitar, jag gjorde dem mellan 30 och 45 g stora så det skulle bli lite dynamiskt och roligt i formen. Rulla till bollar och doppa i frö. Lägg glest i formen – de jäser samman. Täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min, eller till en innertemperatur på 96 grader.

* Du kan använda en rund också såklart. Läs om hur du omvandlar storlekar här