Ett supersaftigt bröd med mycket smak.

Det här är ett klassisk, amerikansk middagsbröd som är så saftigt och gott att alla pålägg är överflödiga!

Parkehouse-rolls-3-web

Parker house rolls är en amerikansk klassiker som “uppfanns” av en ilsk konditor på Parker House hotel i Boston i slutet på 1800-talet. Historien säger att han i upprört tillstånd kastade in en bit deg i ugnen och att den då gräddades till ett något bucklig fralla. Det moderna sättet är att platta  till degbollar till en kaka och sedan vika den dubbel och grädda med smör ovanpå. Jag har gjort det men mina kommer alltid ut som svullna läppar – de smakar ju kanon med jag vet inte om bröd ska se ut som en del av ansiktet. Så i stället bakar jag ut dem till trygga, enkla kvadrater! Receptet är en adaption av Parker House eget recept. Originalet kan du hitta här

1 långpanna / 20 bitar

 • 25 g jäst
 • 475 g vatten (ca 4 ¾ dl)
 • 90 g socker (ca 1 dl)
 • 2 tsk salt
 • 880 g vetemjöl (ca 15dl)
 • 115 g smör, mjukt
 • 1 stort ägg

Pensling

 • 115 g smör, smält

GÖR SÅ HÄR:

 1. Smula ned jästen i en bunke. Rör i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, häften av vetemjölet, och smöret. Tillsätt ägget och sedan gradvis resten av mjölet och blanda till en deg som släpper bunkens kanter.
 2. Ta upp på mjölat bakbord, knåda igenom till en smidig och stark deg. Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.
 3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 25 x 40 cm*. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den någon minut. Dela sedan i två delar och låt den ena vila under bakduk så den inte torkar. Kavla ut den andra deghalvan till en rektangel, ca 40 x 20 cm och ca 3 mm tjock. Se till att du har mjöl under så degen inte fastnar i bakbordet 🙂
 4. Nu penslar jag degen med smör men det är inte nödvändigt. Det blir som en liten smörrand inuti brödet som jag gillar, men man gör som man vill.
 5. Oavsett om du penslat med smör eller inte så ska du nu vika in degens långsidor mot mitten och låta dem mötas där. Mitt i, där degen möts, stansar du med en degskrapa för att separera halvorna. Stansa sedan ut 6 cm breda bitar ur de långsmala, vikta deghalvorna.
 6. Lägg bitarna i långpannan, ca 5 mm från varandra. De ska jäsa ihop! Gör likadant med den andra deghalvan och fyll på långpannan. Låt jäsa i 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
 7. Pensla bröden med smält smör och grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut dem ur ugnen och pensla omedelbart med lite smör igen.

Parkehouse-rolls-2-web