Baka ett luftigt och lätt bröd i långpanna med riven potatis.

Personligen älskar jag att använda rotfrukter i bröd men det är ju väldigt långt från hur ”fint” bröd ska se ut idag. Men i mitt kök är det jag som bestämmer! Och rotfrukter rules! Alla rotfrukter! Men potatis står i en klass för sig i okomplicerade vardagsbröd – bröden blir luftiga och saftiga på samma gång. Superhärliga frukostmackor, urmumsiga smörgåsar att fylla med allehanda godsaker till utflykten och perfekta som tilltugg till en soppa, kall eller varm.

Potatisbrodlangpanna0

Men vilken nytta gör potatis i det här brödet?

1. Det jäser snabbare. Potatis innehåller kalium som hjälper jästen att jäsa snabbare. Och det märks – det är riktig fart på degen!

2. Luftigt inkråm. Stärkelsen i potatis gör det svårt för proteinerna glutenin och gliadin att bilda gluten. Och gluten är en fiende om man vill ha luftigt inkråm 🙂

3. Saftigt bröd. Potatisstärkelsen absorberar mer vätska än vete och ger på så sätt ett saftigare bröd.

4. Längre hållbarhet. Brödet håller sig mjukt längre eftersom stärkelsen i potatis hindrar vetestärkelsen att stelna och brödet bli gammal för fort.

Potatisbrodlangpanna2

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

När man knådar degen gör friktionen att den värms upp lagom för jästen att kunna börja arbeta så jag använder alltid mjölk och smör direkt från kylen.

1 långpanna

25 g jäst
350 g mjölk (3,5 dl)
36 g honung (2 msk)
1 tsk salt
200 g potatis, råriven (ca 2 medelstora)
570 g vetemjöl (knappt 11 dl)
25 g smör

GÖR SÅ HÄR
1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt honung, salt och potatis och blanda väl.

2. Blanda i vetemjölet och arbeta 4 minuter. Skiva ned smöret och arbeta degen kraftigt, i minst 4 minuter till. Degen är ganska klistrig men det är ok. Olja in en bunke, lägg degen däri, täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 45 min.

3. Ta upp degen på lätt oljat bakbord och arbeta ihop ett slag. Lägg i en långpanna, 26 x 36 cm, klädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen i pannans alla hörn. Degen spjärnar emot en del så låt den vila under bakduk i 5 min och fortätt tryck ut den med fingrar och händer i hörnen.

4. Stansa ut rutor, så stora eller små som du vill ha dem, med en mjölad degskrapa. Tryck ända ned i botten. Täck med bakduk och jäs vidare i 30 min. Sätt ungen på 175 grader i god tid innan andra jäsningen är klar.

5. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter, eller till innertemperaturen når 95 grader. Låt svalna.