Baka ett riktigt klassiskt rostbröd med lite extra smak av honung och havre.

Eller en amerikansk variant på Pain de mie. Eller svenskt rostbröd rätt och slätt! Kalla den vad du vill men det här är iallafall en variant på det traditionella brödet – här är det tillsatt lite honung och lite havre som båda bidrar till att göra den här limpan lite extra god. Den är saftig, den är lite spröd och den har som alla liknande limpor en tunn, tunn skorpa. Ett perfekt bröd för toast alltså!

För att grädda en Pullman loaf eller Pain de mie behöver du antingen en speciell form med lock (Pullman loaf pan) eller skapa ett lock att lägga på formen. Formen kan vara lite svår att få tag på så det är tur att det går precis lika bra att använda en mindre plåt som du ställer ovanpå formen och tynger ned med till exempel en tung gryta. Jag har sökt lite efter webbshopar som säljer formen men hittar dem mest utomlands, dock finns den på Cordon-Bleu på Vasagatan i Stockholm. Om man vill ha en, det är som sagt inte nödvändigt.

Om du undrar: Pain du mie betyder rakt av ”inkråm på bröd” och det är ju precis vad det är! Sättet brödet gräddas på gör så att ingen hård skorpa bildas. Att det på engelska heter Pullman loaf beror på den raka formen som utvecklades för användning i de kompakta köken i det amerikanska järnvägsföretaget Pullman Companys restaurangvagnar. Där var skorpan inte det viktigaste utan snarare formen – den helt raka formen på Pullman Loaf pans gav bröd som var utrymmeseffektiva i de små köket.

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

Pullman4

 

En Pullman loaf pan kan användas men det går lika bra att sätta en liten plåt över en vanlig form och tynga ned med till exempel en gryta.

En Pullman loaf pan kan användas men det går lika bra att sätta en liten plåt över en vanlig form och tynga ned med till exempel en gryta.

Man förstår varför tågkök tyckte formen var praktisk - väldigt urtymmeseffektivt bröd om man behöver stapla dem :-)

1 limpa

15 g jäst
225 – 250 g vatten, kallt (2,25-2.5 dl)
65 g honung (ca 0,5 dl)
85 g havregryn (2 dl)
1,5 tsk salt
360 g vetemjöl (6 dl)
50 g smör, smält

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt den mindre mängden vatten (225 g) och honung och rör ut jästen.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda tills allt är blött. Låt stå i 20 minuter (utan att täcka bunken). Det här görs för att låta havregrynen suga upp lite vätska.

3. Knåda till en smidig deg som släpper bunkens kanter och känns ungefär som en post-it-lapp när du petar på den. Det tar ca 8 minuter i min maskin. Om degen känns lite torr kan du tillsätta lite mer vatten, 1 msk i taget bara.

3. Olja in en bunke, lägg i degen och täck med plastfilm. Jäs till dubbel storlek, ca 1 timme.

4. Smöra och mjöla en 1,5-liters form och ta upp degen på bakbord. Knåda ihop den 1 minut, forma till en avlång limpa och lägg i formen. Platta till degen, täck formen med plastfilm och jäs i ca 15-20 minuter. Det ska vara 1 cm tillgodo mellan lock och bröd. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Ta bort plasten från formen, täck med lock (eller plåt) och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De sista 10 minuterna kan du ta bort locket och sticka ner en termometer – innertemperaturen ska nå 94 grader.

6. Ställ på galler och låt svalna.