Baka in både rödbetor och morötter i ditt bröd - det blir underbart gott!

Det är så gott med rotfrukter i brödet –  det ger otrolig saftighet! I det här brödet har vi blandat rödbetor och morötter och resultatet blev så himla bra. Rotfruktsbrödet är toppat med pumpa, sesam och lite hampa.

Rotfruktsbrod_3

1 långpanna

25 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
1 tsk salt
2 msk sirap
2 medelstora morötter, skalade och rivna
2 medelstora rödbetor, skalade och rivna
500 g rågsikt (något mindre än 9 dl)
250 g vetemjöl (ca 4 ½ dl)
50 g smör

Topping
1 ägg
1 msk vatten
2 msk valfria, blandade frön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp. Blanda i resten av mjölken, salt och sirap och rör om. Tillsätt de rivna rotfrukterna och rör om.

2. Blanda rågsikt och vetemjöl och tillsätt gradvis till resten. Skiva ned smöret och knåda till en smidig deg, det tar ca 8 min i maskin. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 ½ tim.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 35 x 25 cm stor. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda ordentligt i några minuter. Lägg i långpannan och kavla eller platta ut den ända ut i kanterna, så jämt du kan. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Pensla med uppvispat ägg och vatten och strö valfria fröer över (jag använde pumpa, sesam och solrosfrön). Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min, eller tills innertemperaturen är 92 grader. Låt svalna en stund i långpannan och ta sedan upp i delar och låt svalna helt på galler.

Många fler goda och enkla bröd i långpanna hittar du här

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!