Det är så tacksamt att fläta bröden - även om man gör snett, vint och lite ostrukturerat så blir det ändå vackert!

Lek med din bröddeg – det blir så mycket roligare då! Den här degen innehåller både olja och ägg och det gör den perfekt att lattja med – och vansinnigt gott blir det också!

Flätat runt bröd-web

Söker man på nätet efter flätade bröd hamnar man ofta på olika challah-recept. Det här är ett av dem. Challah ett judiskt bröd som utöver  basingredienserna vatten, mjöl, salt, jäst innehåller ägg och olja. Självklart finns det mängder av variationer – en är med mjölk istället för vatten i degvätskan. Då blir det vad vi vanligen kallar ”bergis”.  Prova!

1 bröd

25 g jäst
250 g vatten (2 ½ dl )
½ dl olja
1 tsk socker
1 ägg
½ tsk salt
420 g vetemjöl (ca 7 ½dl)

Garnering
ägg
1 msk vatten
vallmofrön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Rör i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Rör i återstoden av vattnet, olja, socker, ägg och salt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och blanda till en deg som släpper bunkens kanter.

2. Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plast och jäs till dubbel storlek, ca 1 tim.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar. Forma dem till släta jämntjocka rullar.

3. Fläta brödet enligt guiden här:  Fläta ett runt bröd Lägg på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i ca 40 min. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

4. Vispa ägg och vatten lätt. Pensla hela brödet och strö över vallmofrön. Grädda längst ned i ugnen i 40 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Flätat runt bröd-deg-web
Det flätade brödet jäser ihop jättefint så det gör ingenting om det inte är perfekt gjort! Ibland misstänker jag att det blir lika bra att bara sno ihop degen lite hipp som happ…