De här bröden är så saftiga och så goda att det är svårt att förklara! Ljuvliga!

Såklart har jag många favoritbröd men det här tror jag toppar listan! Så otroligt saftigt och gott! Baka den här satsen och ha gott matbröd hela veckan. 

Russinbröd_bäst_web

3 st limpor

50 g jäst
567 g mjölk, ljummen (ca 5 ½ dl)
22 g honung (ca 1 msk)
2 tsk salt
250 g russin
707 g vetemjöl (ca 11 ½ – 12 ½ dl)*

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Rör i lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, russin och till sist vetemjöl. Blanda till en deg som släpper bunkens kanter.

2. Ta upp på mjölat bakbord, knåda igenom till en smidig och stark deg (ca 10 minuter). Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.

3. Dela degen i 3 lika stora delar och forma till runda eller avlånga bröd. Det går också utmärkt att baka bröden i smorda 1 ½-literformar. Täck med duk och låt jäsa i ca 1 tim.

4. Sätt under tiden in en ugnsfast form i botten på ugnen, sätt temperaturen på 225 grader. När brödet är färdigjäst häller du i 2 dl kallt vatten i ugnsformen får att åstadkomma lite ånga. OBS! Var försiktig – det kan skvätta. Ett bra tips är att lägga en handduk över handen du häller med.

5. Skåra bröden och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min. Blir bröden lite väl mörka lägger du bara en bit aluminiumfolie över dem mot slutet. Låt svalna på galler.

* Mjölmängden kan variera något i alla bröd. Läs mer här

Russinbröd_jäst2-web