Det behövs inte mer än vatten, salt, jäst och vetemjöl för ett gott bröd. Det här slipper du dessutom knåda!

Det här härliga brödet behöver du inte knåda, i gengäld blir du lite kletig om händerna 🙂 Fukta händerna med kallt vatten, eller olja in dem, så går det lättare. Våta degar hanteras bäst med våta händer!  

Gjutjärnspanna2

25 g jäst
450 g  vatten (4 ½ dl)
½ msk salt
560 g vetemjöl  (10 ½ dl)

Garnering
kallpressad rapsolja
rosmarin, eller annan favoritört

GÖR SÅ HÄR
1. Lös upp jästen i vattnet. Blanda mjöl och salt och rör ned i degvätskan, lite i taget tills allt är väl blandat. Täck med platsfilm och låt jäsa i 1 tim.

2. Olja eller smöra en gjutjärnspanna och pudra med rikligt med mjöl.

3. Lyft degen utan att knåda eller på annat sätt arbeta den – degen är kletig men det går 🙂 Lägg den i gjutjärnspannan och platta till. Jäs under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Ringla lite kallpressad rapsolja över brödet och snitta ett x. Strö grovt salt och rosmarin över toppen. Grädda i 35-40 min.

NUVARANDE Snabbt bröd i stekpanna
NÄSTA Blåbärsscones