En kryddig och söt limpa som passar bra till jul.

En otroligt god, söt limpa med smakrikt muscavadosocker och kanel. Tycker du att den blir lite för mörk kan du täcka limpan med folie sista tiden i ugnen. Hela köket doftar underbart sött av russinen när bröden är nygräddade! En riktigt läcker limpa tycker jag 🙂 Hela december är den given hemma hos mig – det är väl kanelen som gör det 🙂

Följ gärna Brödklaras på Facebook här för mer inspiration! Om du har frågor kring recepten går det oftast fortare att få svar om du skickar ett meddelande till Brödklaras på Facebook – då plingar det till i telefonen!

Brödklara2

OBS! Mjölken ska inte vara fingervarm – friktionen som knådningen åstadkommer värmer upp degen till en prefekt temperatur för att jäsningen ska kicka igång!

1 limpa

25 g jäst
200 g mjölk (2 dl)
50 g smör, smält
85 g muscavadosocker (ca 1 ½ dl)
2 ägg
500 g vetemjöl (ca 9 dl)
2 tsk kanel
1 tsk salt
50 g valnötter, hackade (ca 1 dl)
85 g russin (ca 1 ½ dl)

Topping
äggula
1 msk vatten

1. Smula ned jästen i en bunke. Rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smör, socker och ägg.

2. Blanda vetemjöl, kanel och salt och tillsätt gradvis till degvätskan. Arbeta till en smidig och elastisk deg – det tar cirka 8 min i min maskin. Degen ska på ytan kännas lätt klistrig, som en post-it-lapp ungefär. Lägg degen i en smörad eller oljad bunke och täck med plastfilm. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 ½ tim.

3. Smöra en form, ca 1 ½ liter. Ta upp degen på oljat bakbord och knåda in valnötter och russin. Dela degen i tre lika stora delar och rulla till bollar. Lägg dem sida vid sida i formen, täck med bakduk och jäs i 30 min. Degen ska nå upp till kanten på formen! Sätt ugnen på 200 grader.

4. Vispa ägg och vatten lätt och pensla brödet. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i 20 minuter till.

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!