Valnötter i all ära, men russinen gör att det här brödet doftar helt makalöst gott!

Finns det någon ljuvligare doft än bröd med russin precis när man tar ut dem ur ugnen? Knappast, anser jag! I det här receptet samsas russin och valnötter i ett saftigt valnötsbröd med karaktär.

Valnötsbröd-6-web

Val i valnöt (eller ursprunget välsk) betyder utländsk, sydländsk men trädet kan odlas i sydligaste Sverige även om frukten sällan eller aldrig mognar. Men man kan ju köpa! Det är verkligen gott med valnötter i allehanda bakverk och det här brödet är inget undantag!

1 limpa

113 gram valnötter
100 g fint rågmjöl (1 ¾ dl)
25 g jäst
237 g vatten (2 dl + 2 msk)
1 tsk salt
2 tsk socker
3 msk kallpressad rapsolja
212 g vetemjöl (3 ¾ dl)*
80 g russin

GÖR SÅ HÄR
1. Mal hälften av valnötterna i en mandelkvarn och blanda med rågmjölet. Ställ åt sidan. Grovhacka resten av valnötterna och ställ även dem åt sidan för nu.

2. Smula ned jästen i en bunke. Rör i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap och olja. Rör i först rågmjölet och sedan gradvis vetemjölet och blanda till en deg som släpper bunkens kanter.

3. Ta upp på oljat bakbord, knåda igenom till en smidig, mjuk och stark deg. Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.

4. Ta upp degen på bakbordet igen och knåda in de hackade valnötterna och russinen. Forma till ett avlångt bröd. Lägg i smörad form, ca 1 ½ dl och låt jäsa i ca 1 tim. Placera en ugnsfast form längst ned i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Skåra brödet med en vass kniv, ca 1 cm djupt och sätt in i ugnen, längst ned. Häll i 3 dl kallt vatten i formen på botten. Ha gärna en handduk lindad om handen när du häller eftersom det stänker! Grädda i 20 min.

6. Pensla med lite olja, sänk värmen till 175 grader, häll i lite mer kallt vatten i formen och grädda vidare i ca 25 min. Låt svalna helt innan du skär.

* Mjölmängden kan variera något i alla bröd. Läs mer här