Enkla och supergoda frallor som med fördel äts utan pålägg.

De här bröden är lätta att göra och passar utmärkt att äta till soppan – inget pålägg behövs! De är också perfekta tt frysa för att ta fram och tina styckevis till frukost. Självklart kan man ha vilka fröer man vill ovanpå, eller havregryn – man tar vad man har litegrann!

vikt bröd

ca 25 st

50 g jäst
200 g mjölk (2 dl)
3 msk socker
1 tsk salt
2 ägg
698 g vetemjöl (ca 10 ½ dl)
200 g smör

Pensling
1 ägg
valfria fröer eller gryn

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts sig. Rör i socker, salt och ägg.

2. Tillsätt vetemjölet och börja arbeta degen i maskin. Skiva i smöret och arbeta i ca 10 min till en smidig deg. Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa i 30 min.

3. Ta upp degen på lätt oljat bakbord. Dela den i två delar (ca 650 g/styck) och kavla ut varje del till en rektangel, 20×60 cm. Pensla med ägg och vik degen i 3 delar på längden (först ena långsidan in mot mitten och sedan den andra över så degen är i tre lager). Vänd på degen så att skarven kommer mot bakbordet.

4. Pensla med ägg igen och strö sesamfrö över. Skär i 5 cm breda bitar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.