Supermumsiga vörtfrallor med porter, julkryddor och russin!

Vörtbröd kan vara det bästa jag vet! Doften, smaken och framförallt kombinationen med en skiva god ost – gudomligt gott! Lite som pepparkakor och roquefort – det passar så bra liksom. Egentligen undrar jag varför jag inte äter vörtbröd året om när jag gillar det så mycket.  Vörtfrallor är iallafall lätta att baka och perfekta att frysa in för ransonering 🙂 

vörtfrallor
Jag penslade bröden med 1 ägg, 1 msk vatten och en liten, liten nypa salt. Saltet bryter ner proteinerna i ägget och gör att det går lättare att pensla på och ytan blir jämnare och blankare. 

30-32 st

50 g jäst
5 dl porter
50 g smör, smält
146 g mörk sirap (ca 1 dl)
1000 g rågsikt (ca 17 ½ dl)
1 tsk salt
1 tsk mald pomerans
1 msk ingefära
1 msk nejlika
½ msk kardemumma
100 g russin (ca 1 dl)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Lös upp med lite porter. Tillsätt resten av portern, smör och sirap.

2. Blanda rågsikt med alla kryddorna och tillsätt stegvis till degvätskan. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter och blanda i russin mot slutet. Lägg i oljad eller smörad bunke och jäs under plastfilm till dubbel storlek, ca 1 tim.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Ta upp degen på mycket lätt mjölat bakbord. Rulla frallor av ca 56 g deg och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 min.

5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

Brdblomma_web
Servera frallorna med lite stil! Sy den här brödkorgen – det går lätt med den illustrerade beskrivningen som finns här