Riven zucchini ger en oslagbar lätthet åt brödet.

Att ha riven zucchini i brödet ger en oslagbar lätthet åt slutresultatet – brödet blir luftigt men samtidigt saftigt och får ett molnlikt inkråm. Underbart gott att bara sitta och riva bitar ur eller ha som utflyktsmacka med massor med nyttigheter i 🙂

Zucchinibrod_1

1 långpanna

25 g jäst
394 g vatten
53 g strösocker (ca ½ dl)
1 tsk salt
2 ägg
140 g zucchini, riven (ca ½ zucchini)
795 g vetemjöl
50 g smör, skivat, rumsvarmt

GÖR SÅ HÄR
1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, ägg och zucchini och blanda väl.

2. Blanda i vetemjölet och arbeta 1 minut. Tillsätt smöret och arbeta degen kraftigt, i ca 8 min. Degen är ganska lös. Olja in en bunke, lägg degen däri, täck med plastfilm och jäs i ca 1 tim.

3. Ta upp degen på lätt oljat bakbord och arbeta ihop ett slag. Degen är fortfarande lös och ganska luftig. Lägg i en långpanna, 26 x 36 cm, klädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen i pannans alla hörn. Degen spjärnar emot en del så låt den vila under bakduk i 5 min och fortätt tryck ut den med fingrar och händer i hörnen.

4. Stansa ut rutor, så stora eller små som du vill ha dem, med en mjölad degskrapa. Tryck ända ned i botten. Täck med bakduk och jäs vidare i 30 min. Sätt ungen på 175 grader i god tid innan andra jäsningen är klar.

5. Grädda långt ned i ugnen ca 30 minuter, eller till innertemperaturen når 95 grader. Låt svalna.