Små hamburgare med ädelost och picklad lök i saftiga, gyllengula bröd.

Servera små hamburgare i gyllengula hamburgerbröd.

Ca 15 st

Saffranshamburgerbröd
50 g smör
2 dl mjölk
15 g jäst
1 tsk strösocker
½ tsk salt
1 pkt (½ g) saffran
ca 5 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
½ msk vallmofrön, blå eller vita

Picklad rödlök
1 rödlök
½ dl ättiksprit, 12 procent
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 lagerblad
4 svartpepparkorn

Hamburgare
1 ägg
½ dl ströbröd
1 msk mjölk
½ tsk salt
½–3/4 tsk svartpeppar, grovmalen
½ gul lök, riven

500 g köttfärs

Tillbehör
ädelost i tunna skivor

Gör så här
1. Hamburgerbröd: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm vätskan fingervarm.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vätskan.

3. Tillsätt strösocker, salt och saffran samt det mesta av vetemjölet. Arbeta degen i maskin i 7–10 min eller för hand i ca 15 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela den i ca 15 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–7 min. Låt dem svalna på galler.

6. Picklad lök: Skär löken tunt, gärna med en mandolin. Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull. Låt lagen svalna. Häll den över löken, lagerblad och svartpepparkorn.
Låt det stå och dra i minst 1 tim.

7. Hamburgare: Blanda ihop ägg, ströbröd, mjölk och kryddor i en skål. Tillsätt löken samt köttfärsen
och blanda ordentligt.

8. Forma ca 15 små, platta hamburgare. Smält smör i en stekpanna och stek hamburgarna.

9. Servering: Halvera bröden och fyll dem med hamburgare, ädelost och picklad rödlök.

 

Tips på vin till burgarn!

Läs Allt om Mat:s 5 bästa tips på röda vinerna till hamburgare