En mjuk kola med små, hårda bitar av saltlakrits.

Recept: Mjuk chokladkola med turkisk peppar

INGREDIENSER

Ca 50 st

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 100 g mörk choklad, hackad
  • 1/2 tsk ättiksprit (12 procent)
  • 100 g smör
  • 8–10 bitar Turkisk peppar, hackade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det koka i 15–20 min till ca 122 grader.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt choklad, ättiksprit och smör. Rör om tills smeten är jämn och fin. Låt smeten svalna något och tillsätt sedan den Turkiska pepparn. Rör om försiktigt så att godisbitarna inte smälter för mycket.
  3. Bred ut smeten jämntjock, ca 2 cm, i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ kolan kallt och låt den stelna lite innan du skär den i bitar.
Mjuk chokladkola med turkisk peppar

Lite florsocker på kolan ger en vintrig och härlig look.

Tips! Det är svårt att få en perfekt konsistens utan termometer. När vi gjorde kolan använde vi en termometer och kokade smeten på ganska hög värme. Om kolan puttrar i stället för kokar når den kanske inte upp till rätt temperatur.

NUVARANDE Mjuk chokladkola med Turkisk peppar
NÄSTA Tranbärs- & valnötsbröd