Baka en härlig kaka med mandel i smeten och mumsiga äppelklyftor ovanpå.

Jag kan inte få nog av mjuka kakor med malda mandlar eller hasselnötter i – jag  älskar texturen och smaken. Det här är en äppelkaka som är lätt att baka och som alltid imponerar i sin enkelhet. Det behöver inte alltid vara så krångligt liksom! Hur många äpplen du behöver beror på hur stora de är och hur stora klyftor du skär dem i. Jag har en sådan där praktisk äppelklyftare och jag får ut 8 klyftor ur varje äpple med den. Några klyftor blir över men de äter man ju gärna upp som de är!

Jag har bakat den här i både större och mindre form så välj det du har. Gräddningstiden blir alltid mellan 40-45 minuter i min ugn. Prova med en sticka om du är osäker! I receptet nedan har jag utgått från en mindre springform.

Appelkaka_tysk_10

Appelkaka_tysk_8

1 kaka

20 cm i diameter

2 äpplen
2 msk citronsaft + iskallt vatten
200 g smör, rumsvarmt
200 g strösocker (2,25 dl)
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 ägg
200 g vetemjöl (3,3 dl)
2 tsk bakpulver
50 g mandlar, malda (ca 1 dl omalda)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en springform, 20 cm i diameter.

2. Skala äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor (jag tar ut 8 klyftor per äpple). Snitta klyftorna flera gånger på den runda sidan och lägg i en skål med iskallt vatten och 2 msk citronsaft (för att de inte ska bli bruna).

3. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet. Vispa i äggen, ett i taget så de blandas väl med smöret.

4. Blanda salt, vetemjöl, bakpulver och de malda mandlarna. Tillsätt till smörsmeten och vänd runt tills allt är blött.

5. Klicka i smeten i formen och jämna till. Tryck ned äppelklyftorna i valfritt mönster och grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Ta ut, låt svalna och servera med vaniljsås.

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

Till receptet rekommenderar vi de här produkterna från Kökets Favoriter:
Dela enkelt äpplena i klyftor med en smart äppeldelare.
Grädda sedan kakan i denna fina springform!