En riktigt maffig äppelkaka med valnötter och russin som gärna serveras med vispad grädde.

En riktigt maffig äppelkaka med valnötter och russin som gärna serveras med vispad grädde. Tips! Låt skalet vara kvar på äpplena. Det ger god smak och vacker färg åt bakverken.

8–10 bitar

3 ½ dl vetemjöl
¼ dl maizena majsstärkelse
1 krm salt
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 ½ tsk bakpulver
3 dl strösocker
175 g smör, rumsvarmt
3 ägg
3 msk äppelcider
ca 5 äpplen, skurna i centimeterstora bitar
1 ½ dl valnötter, hackade
1 dl russin, gärna sultanrussin

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 23 cm i diameter, och klipp till ett bakplåtspapper till botten av formen.

2. Blanda vetemjöl, maizena, salt, kryddor och bakpulver i en skål.

3. Vispa ihop strösocker och smör till en pösig smet. Rör ner äggen ett i taget.

4. Rör ner mjölblandningen, tillsätt cider och vänd ihop till en jämn smet.

5. Rör ner äppelbitar, valnötter och russin. Smeten ska bli fast och deglik med mycket äpplen. Fördela smeten i formen.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i 75–95 min, känn efter med en sticka om kakan är klar. Kakan kan behöva täckas med aluminiumfolie under gräddningen så att den inte blir för brun. Låt kakan svalna i formen. Pudra den gärna med lite florsocker innan servering.