Baka och bjud på en citronsockerkaka som är ljuvligt söt i miniformat och helt makalöst god.

Har man inga små formar så går det självklart bra att grädda i en vanlig 1,5 liter form – öka bara gräddningstiden enligt receptet.

Citronkaka_mini

2 i miniform eller 1 stor

212 g vetemjöl (3,5 dl)
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 ägg
225 g strösocker (ca 2,5 dl)
30 g smör, smält
1 tsk vaniljextrakt
75 g färskpressad citronjuice (0,75 dl, ca 1 och en halv citron)
100 g rapsolja (1 dl)

Glasyr
150 g florsocker (ca 2,5 dl)
30 g mjölk (2 msk)
15 g färskpressad citronjuice (1 msk)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra 2 miniformar, ca 8×14 cm och pudra med vetemjöl.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.

3. Vispa samman ägg, strösocker, smör, vaniljextrakt och citronjuice i en skål.

4. Häll i äggmixen i skålen med de torra ingredienserna och blanda tills klumpfritt. Rör i oljan.

5. Häll i de två formarna och grädda i den nedre hälften av ugnen i 30 minuter (45-50 om du använder en stor form), eller till en sticka kommer ut torr.

6. Blanda alla ingredienser till glasyren och ringla över de helt avsvalnade kakorna.