En enkel men galet god blåbärskaka med smultopping

Ett recept på en snabb blåbärskaka har man alltid nytta av 🙂 Självklart kan man byta ut bären mot samma mängd av något annat gott bär om man vill. Vinbär blir nog perfekt på sommaren tänker jag. Eller kanske kan man klicka i krusbärssylt? Jag her i det jag råkar ha hemma!

Snabb_blabarskaka_1

Smultopping
50 g smör, smält
100 g smakrikt socker (muscavado, brun farin etc)
50 g vetemjöl (ca 1 dl)
1 tsk kanel, mald

Blåbärskaka
175 g strösocker (ca 2 dl)
4 msk neutral olja
1 ägg
120 g mjölk (1,2 dl)
225 g vetemjöl (4,3 dl)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
225 g blåbär (1 fryst förpackning normalt)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform, ca 20 cm i diameter.

2. Smultopping: Blanda alla ingredienser till en smulig massa. Ställ åt sidan.

3. Blåbärskaka: Vispa strösocker, olja och ägg pösigt och blekt. Vispa i mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör i – rör lagom mycket med se iallafall till att inga mjöliga fickor finns kvar. Vänd till sist i blåbären*.

4. Strö över smulet och grädda långt ned i ugnen i 50-60 min – en sticka som sticks ned i mitten ska komma ut torr. Njut som den är eller med en klick grädde, glass eller vaniljsås!

* Jag vänder ned mina blåbär tinade – då blir hela smeten lila. I like it! Men vill du hellre försöka hålla kakan ljus med hela blåa bär så kan du lägga ned dem frysta i smeten. Eller färska såklart!