Jag satt och bläddrade i en kokbok från början 1900-talet och hittade ett recept som passade med ingredienserna jag hade hemma. Men jag var tveksam och lite förbryllad – skulle det bli ett bröd eller en kaka liksom. Men jösses amalia vad gott det blev! Så himla saftigt och en makalöst god äppelkaka <3 Den mår bra av att stå i kylen över natten (den klarar sig där i flera dagar) och den är helt makalöst god som dessert med lite smaksatt vispgrädde eller vaniljglass till!
Lite modiefierat, men bara lite, får ni receptet här!
1 kaka
25 g smör
225 g strösocker (2 ½ dl)
280 g vetemjöl (ca 5 dl)
2 1/2 tsk bakpulver
225 g mjölk (2 ¾ dl)
Topping
2 äpplen, oskalade i klyftor
2 tsk strösocker
½ tsk kanel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en form, ca 1 ½ liter, eller lägg i ett bakplåtspapper.
2. Rör smör och socker till en grynig massa. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt till sockret och smöret.
3. Häll i mjölken och blanda snabbt ihop till ett mellanting mellan smet och deg (den går inte att hälla som en sockerkakssmet). För över till formen.
4. Tryck ned äppelklyftorna tätt i smeten. Strö över socker- och kanelblandningen och grädda längt ned i ugnen i ca 40 minuter.