Pumpan rostas i ugnen innan den mosas ner i kaksmeten. En ljuvlig karamellsås får rinna ner över pumpakakan. Hasselnötsströsslet tillför god knaprighet.

Recept: Pumpakaka med karamellsås & karamelliserat hasselnötsströssel

INGREDIENSER

12 bitar
Hasselnötsströssel

  • ½ dl hasselnötter, skalade & hackade
  • 1 dl strösocker

Karamellsås

  • 1 burk kondenserad mjölk (innehåller 397 g)
  • 2 dl farinsocker
  • 2 msk smör
  • ½ tsk vaniljextrakt

Pumpakaka

  • 425 g butternutpumpa
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk mald kanel
  • ¼ tsk mald kryddnejlika
  • ¼ tsk muskot, riven
  • 1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hasselnötsströssel: Strö ut de hackade hasselnötterna på ett bakplåtspapper. Smält sockret i en kastrull. Häll sockret över hasselnötterna och låt blandningen svalna. Bryt mindre bitar när sockret har stelnat och mixa nötterna grovt i en mixer.
  2. Karamellsås: Värm mjölk och farinsocker i en medel­stor kastrull. Låt koka upp på medelvärme under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda i ca 8 min under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör och vanilj.
  3. Pumpakaka: Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan och gröp ur kärnorna. Lägg halvorna på en plåt och rosta dem mitt ugnen i 30–40 min. Ta ut pumpan när den är mjuk och låt svalna.
  4. Sänk ugnstemperaturen till 170 grader. Gröp köttet ur pumpan och mosa det.
  5. Vispa ägg och strösockret vitt och poröst. Tillsätt olja, gräddfil och vaniljextrakt under vispning.
  6. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Rör ner pumpan och de torra ingredienserna i äggsmeten.
  7. Häll över smeten i en smord och bröad sockerkaksform, 22 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 min. Känn efter med en sticka att kakan är klar.
  8. Häll karamellsåsen över kakan och strö över karamelliserat hasselnötsströssel.

Pumpakaka med karamellsås