En klassisk rulltårta fylld med flädercurd som blandas med vispad grädde.

Recept: Rulltårta med flädercurd

INGREDIENSER

10–15 bitar

Flädercurd, ca 4 dl

  • 1 ½ dl koncentrerad flädersaft, se recept
  • ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 75 g smör, skuret i kuber

Botten

  • 3 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk koncentrerad flädersaft, se recept
  • 1 msk mjölk

Fyllning

  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl flädercurd

GÖR SÅ HÄR:

  1. Flädercurd: Vispa ihop fläder­saft, strösocker
    och ägg i en kastrull. Sjud det försiktigt (det får inte koka) under vispning i 3–4 min tills curden tjocknar.
  2. Vispa i smöret i krämen. Häll upp curden i en skål
    eller burk, låt den svalna och ställ den i kylskåp.
  3. Botten: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Vänd ner flädersaft och mjölk.
  4. Bred ut smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 5 min.
  5. Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort bakplåtspappret som kakan har gräddats på. Täck kakan med en bakduk och låt den svalna.
  6. Fyllning: Vispa grädden fast och vänd ner flädercurden. Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop den från långsidan. Låt den vila med skarven nedåt och förvara gärna rulltårtan kallt.
Rulltårta med flädercurd

Foto: Thomas Carlgren

Garnera rulltårtan med färska jordgubbar.

NUVARANDE Rulltårta med flädercurd
NÄSTA Budapestrulle med lemon curd & hallon