Saftiga och luftiga morotsmuffins med smarrig vaniljfrosting.

Recept: Morotscupcakes

INGREDIENSER

Ca 15 st

Sötade morötter

  • 1 stor morot
  • 4 dl vatten
  • 1 msk citronsaft
  • ¾ dl strösocker

Muffins

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl matolja
  • 3 dl morötter, fint rivna

Frosting

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost, t ex Phila­delphia
  • ca 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk citronsaft

Garnering

  • valnötter, hackade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sötade morötter: Skala moroten. Fortsätt sedan att skala tunna remsor av hela moroten. Lägg remsorna i en skål eller glasburk. Tillsätt vatten, citronsaft och strösocker. Sätt på ett lock eller plastfolie och låt det stå i minst några timmar, gärna ett dygn i rumstemperatur.
  2. Muffins: Sätt ugnen på 175 grader. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggvispet. Tillsätt olja och morötter och blanda till en jämn smet. Fyll formarna till hälften med smet. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 15–18 min. Låt dem svalna.
  4. Frosting: Vispa samman alla ingredienserna med elvisp till en krämig och slät frosting. Tillsätt mer florsocker om den blir för lös. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa fint på varje muffins.
  5. Ta upp morotsremsorna från lagen och låt dem rinna av på hushållspapper. Garnera muffinsen med morötter och val-nötter.
Morotscupcakes

Garnera cupcakesen med sötade morötter.