Morotskaka är suveränt gott, speciellt med valnötter och citron.

Morotskaka är alltid gott. Det passar bra med en lite syrlig topping, eftersom både socker och morötter ger kakan sötma.

8–10 bitar

3 ägg
3 dl råsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ tsk kardemumma
1 ½ tsk mald kanel
4 dl vetemjöl
4 dl morötter, rårivna
2 ½ dl solrosolja
1 dl valnötter, grovt hackade

Topping
75 g smör, rumsvarmt
125 g färskost, t ex Philadelphiaost
2 ½ dl florsocker
1 msk citronsaft
1 citron, skalet

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker till en luftig smet.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten.

3. Blanda i morötter och olja i smeten. Tillsätt valnötterna.

4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min. Prova gärna med en sticka om kakan är färdig. Låt den svalna.

5. Topping: Vispa ihop ingredienserna till en jämn smet. Fördela toppingen över kakan.