Vad är godare än ett hembakat bröd till frukost? Skär upp några skivor av din nybakade morotslimpa och ät tillsammans med smör och ost.

Recept på morotslimpa med havregryn

Vad är godare än ett hembakat bröd till frukost? Skär upp några skivor av din nybakade morotslimpa och ät tillsammans med smör och ost.

INGREDIENSER

2 st

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk, ljummen
  • 2 1/2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 stor morot, fint riven
  • 2 dl havregryn
  • 12–14 dl vetemjöl

Garnering

  • ca 2 msk havregryn

MOROTSLIMPA MED HAVREGRYN – GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke med mjölken. Tillsätt salt, olja, socker, morot och havregryn. Blanda ihop.
  2. Tillsätt mjöl, lite i taget. Kör degen i en bakmaskin i ca 5 min. För hand får du knåda degen dubbelt så länge.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
  4. Dela degen i två delar. Forma dem till limpor och lägg dem i två smorda limpformar, ca 1 1/2 liter. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Pensla bröden med kallt vatten och strö över havregryn.
  5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Sätt in limporna längst ner i ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Grädda bröden i 40–45 min. Känn med en provsticka att de är klara. Låt morotslimporna kallna i formen innan du stjälper upp dem.

Till detta recept rekommenderar vi den här produkten från Kökets Favoriter:
Låt denna bakmaskin knåda degen!