Nattjästa frukostbröd blir till rykande färskt bröd till frukost.

Recept på nattjäst bröd

INGREDIENSER

Ca 8 st

  • 4 dl vatten, rumsvarmt
  • 12 g jäst (¼ paket)
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 ½ msk honung
  • 3 dl rågmjöl, fint eller grovt
  • ½ dl rågkross
  • 5–6 dl vetemjöl

Garnering

  • pumpa- eller solroskärnor

GÖR SÅ HÄR:

  1. På kvällen: Häll vattnet i en bunke och smula ner jästen. Blanda ordentligt.
  2. Tillsätt salt, honung, rågmjöl, rågkross och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en smidig och lite lös deg.
  3. Täck bunken med plast och ställ in den i kylen över natten.
  4. På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en tom plåt.
  5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 26 x 56 cm, på mjölat bakbord. Vik degens långsida på mitten så att längden får måttet 13 x 56 cm.
  6. Skär längden i ca 8 bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Pensla bitarna med ljummet vatten och strö över pumpa- eller solroskränor. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 min.
  7. Ställ en rostfri skål med ca 1 dl vatten på botten i ugnen.
  8. Ta ut plåten ur ugnen när den är varm och när det är dags att grädda bröden. Lägg över bakplåtspappret med bröden på den varma plåten. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna under bakduk på galler.
Nattjäst bröd i korg

Nattjästa frukostbröd. Strö pumpakärnor på bröden innan gräddning.