Nötter ger efterrätten extra god smak.

Paj är alltid uppskattat och de här är något alldeles extra.

6 port

Pajdeg
2 ¼ dl vetemjöl
1 msk florsocker
90 g smör, kylskåpskallt & skuret i mindre bitar
1–2 msk vatten, kallt

Fyllning
3 dl blandade nötter (t ex valnötter, hasselnötter, pekannötter & sötmandlar)
35 g smör
2 ägg
1 dl råsocker
¾ mörk sirap
½ msk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
2 msk mörk rom

Till servering
vispgrädde
jordgubbar

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda mjöl och florsocker i en bunke.

2. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna, det går även bra i en matberedare.

3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

4. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 30 min.

5. Kavla ut pajdegen och klä sedan 6 portionsformar med den, 8–10 cm i diameter. Det går också bra att trycka ut degen i formarna.

6. Ställ formarna i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

7. Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalen mitt i ugnen i ca 8 min.

8. Hacka nötterna grovt. Smält smöret och låt det svalna.

9. Vispa ihop ägg, råsocker, mörk sirap, vanilj-socker och kanel. Rör ner rom och det smälta smöret.

10. Fördela nötterna i portionsformarna och häll över smeten.

11. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min. Täck dem med folie om de börjar få för mycket färg.

12. Låt pajerna svalna. Pudra dem med florsocker och servera dem med vispad grädde och jordgubbar.