Det finns något bondromantiskt över den ljuvligt öppna äppelpajen med kanel och sirap.

Det finns något bondromantiskt över en ljuvligt öppen äppelpaj med kanel och sirap.

Ca 6 bitar

Pajdeg
125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 nypa salt
1 msk vatten, kallt
1 litet ägg

Fyllning
3 äpplen
20 g smör
1 dl ljus sirap
2 tsk mald kanel

Garnering
50 g hasselnötter, rostade & grovhackade
1 ägg
½ msk råsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Skär smöret i kuber och nyp ihop det med vetemjöl, strösocker och salt till en smulig massa. Tillsätt vattnet och till sist ägget. Bearbeta tills du får en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 40 min.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Fyllning: Kärna ur äpplena men låt skalet sitta kvar. Dela äpplena på mitten och skär jämna fina skivor.

4. Smält smöret i en stekpanna med sirap och kanel. Lägg äppelskivorna i stekpannan och låt dem puttra i sirapsblandningen i ca 3 min. Dra stekpannan från värmen och låt äpplena ligga kvar och svalna tills det är dags att montera pajen.

5. Pudra pajdegen med vetemjöl och kavla ut den till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.

6. Lägg äppelbitarna i mitten på pajskalet i ett fint mönster. Strö över nötterna.

7. Jämna till pajdegen med en kniv, ca 5 cm ifrån äppelbitarna, så att det blir en jämn fin kant runtom. Vik in pajkanten en bit över äpplena. Pensla den uppvikta kanten med uppvispat ägg och strö över råsocker.

8. Grädda äppelpajen mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna något och servera den med vaniljsås eller vaniljglass.

Här hittar du fler recept på god äppelpaj:
Råriven äppelpaj
Äppelpaj med madeltosca
Amerikansk äppelpaj

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!