Paj med plommon­sylt och kolasmakande kokostopping.

Egen plommonsylt är otroligt gott, speciellt i den här pajenFyll pajskalet med plommon­sylt och kolasmakande kokostopping.

Recept: Paj med plommon & kokostäcke

INGREDIENSER

10 port

Plommonsylt

  • 500 g plommon
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk vatten

Deg

  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 1 äggula

Kokostopping

  • 3 msk smör
  • 100 g riven kokos
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • ¾ dl vispgrädde

Till servering

  • Vispad grädde eller vaniljsås

PLOMMONPAJ – GÖR SÅ HÄR:

  1. Plommonsylt: Kärna ur plommonen och dela plommonköttet i mindre bitar. Lägg plommon och strösocker i en kastrull och låt det koka tills frukten är mjuk, det tar ca 15 min. Rör då och då. Ta kastrullen från värmen.
  2. Blanda potatismjöl och vatten i en kopp och tillsätt det till plommonen samtidigt som du rör. Låt plommonsylten koka upp igen och låt sedan sylten svalna.
  3. Deg: Kör smör, vetemjöl, strösocker och äggula till en deg i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter. Låt pajskalet vila i kylskåp i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Kokostopping: Smält smöret i en kastrull. Rör ner kokos, sirap, strösocker och vispgrädde och låt det småkoka under omrörning i 5 min. Bred ut plommonsylten i det ogräddade pajskalet och täck sylten med kokostoppingen.
  5. Grädda pajen långt ner i ugnen i ca 25 min. Täck pajen med folie om den får för mycket färg.  Servera pajen med vispad grädde eller vaniljsås.