En browniepaj fungerar både till fikat och som dessert!

Jag älskar pajer, det måste jag säga. Pajer av alla sorter; matpajer, cheesecakes, fruktpajer, quicher, smulpajer – allt! Och brownies är ju gott så varför inte kombinera de två? Det här är en browniepaj med en vanlig digestivebotten och en enkel chokladganache ovanpå – och mitt i en lyxig, extra god brownie! Kan det bli bättre?

Såklart kan man dekorera den här mycket lyxigare och roligare än jag gjort! Små frukter eller bär? Mandelspån? Kokos kanske? Riven, vit choklad? Låt fantasin löpa amok!

Browniepaj_3

Browniepaj_2

Browniepaj_4

Pajbotten
200 g Digestives, smulade (i mixer eller med mortel)
75 g smör, smält

Brownie
125 g mörk choklad
125 g smör
3 ägg
175 g strösocker (nästan 2 dl)
1 tsk vaniljsocker
75 g vetemjöl (1,25 dl)

Ganache
100 g vispgrädde (1 dl)
40 g smör
2 msk florsocker
1 msk strösocker
125 g mörk choklad, hackad

Topping
ett digestivekex, knusat

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform,  20 cm i diameter.

2. Pajbotten: Blanda digestivesmulet och smöret och häll i botten på formen. Platta till med händerna.

3. Brownie: Smält chokladen och smöret över vattenbad och ställ åt sidan för att svalna en aning. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker i några minuter. Smeten ska blekna. Tillsätt choklad/smörsmeten och vispa 1 minut till. Vänd i vetemjölet.

4. Häll browniesmeten över pajbottnen och grädda långt ner i ugnen i 10-13 minuter. Det ska vara lite wobbligt i mitten, men man kan grädda den längre tiden om man inte gillar lös och geggig brownie. Ta ut och låt svalna i kylskåp.*

5. Ganache: Ge vispgrädde, smör, florsocker och strösocker ett snabbt uppkok i kastrull. Ta bort från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Rör tills allt smält till en jämn och fin ganache. Häll över kakan och ställ in i kylskåpet minst 1 timme.

6. Topping: Strö lite divestivesmul över och servera!

* Jag gör min dagen innan jag ska servera och låter den stå i kylskåpet hela natten.

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!