En lättgjord cheesecake som smakar ljuvligt gott!

Fryst cheesecake i alla dess former är en klassiker jag ofta återkommer till – jag älskar allt med dem!  Som dessert är den så lätt att förbereda och också enormt lätt att variera efter smak och säsong. Idag blev det choklad för mig, och det är väl alltid säsong för choklad?! Eller för mig, den är till min svägerska Cecilia som fyller 40 i morgon som ska få den. Tillsammans med mig såklart, jag ger ju inte bort HELA 🙂

Cheesecake_4

Jag hade några frysta björnbär så de fick agera dekoration (jag hade fler men de åt jag upp – frysta bär är de bästa karamellerna!)

1 paj

Botten
177 g digestivekex, ca 12 st
3 msk socker
2 msk kakao
93 g smör, smält

1 dl grädde

Fyllning
625 g ricotta
160 g florsocker (ca 2,5 dl)
1 msk vaniljsocker
100 g mörk choklad, riven

Garnering
hyvlad choklad
ev några frysta björnbär

GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen i en mortel (eller lägg dem i en påse och banka) tills de blir finsmul. Lägg smulet i en bunke och rör ned socker och kakao. Tillsätt sedan de smälta smöret och grädden och rör ihop.

2. Tryck ut smulsmeten i en springform, ca 21 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna.

3. Fyllning: Vispa ihop allt och bred över botten. Ställ i frysen i minst 2 tim.

4. Ta ut ca 30 min innan servering och använd direkt en kniv för att skära loss kanten mellan kakan och formen.  Strö hyvlad choklad över, och eventuellt några björnbär.

Cheesecake_2

En enkel botten gjord på digestivekex men självklart kan du använda andra kex du har hemma – glutenfria till exempel!

Cheesecake_1

Det är bara att vispa ihop fyllningen – enklare blir det knappast!

Cheesecake_3

Bred fyllningen över den avsvalnade bottnen. Ju noggrannare du är i kanterna desto läckrare blir det när du tar loss kakan.

NUVARANDE Cheesecake med ricotta och choklad
NÄSTA Rågknäcke med honung