Små äppelpajer med kanelsmak, ringlad kolasås och doppade i vaniljsås

Friterade små underverk med kanel och äpple – så lätta att göra och himmelskt goda! Kanske det godaste jag ätit till efterrätt faktiskt – en liten, krispig äppelpaj med ringlad kolasås som doppas i krämig vaniljsås. MUMS!

Wontonplattor är små degplattor som används när man gör dumplings. De finns att köpa i asiatiska matbutiker. Man kan också göra egna men det har jag inte provat ännu.

Friteratapple

8-10 st

2 äpplen
0,5 tsk kanel
2 msk strösocker
2 msk vatten
5 dl matolja, neutral i smaken
20 wonton-plattor*

Till servering
vaniljsås
kolasås
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Skala och kärna ur äpplena. Skär i 1 cm stora bitar.

2. Lägg äppelbitar, kanel, strösocker och vatten i en stekpanna med lock. Rör om och stek på medelhög värme i 5-6 minuter eller tills äppelbitarna har blivit mjuka. Lägg i ett durkslag och låt överskottsvätska rinna ut.

3. Häll oljan i en kastrull och värm till 160-180 grader. Eller het, helt enkelt.

4. Lägg ca 1 msk äppelbitar mitt på en wonton-platta. Pensla kanterna med vatten och lägg en till wonton-platta ovanpå. Tryck runt äppelknölen så så mycket luft som möjligt försvinner och vik ihop runt knölen så noggrant du kan. Knip ihop degen med fingertopparna så det sluter tätt.

5. Lägg ner pajerna i oljan, två i taget, med en hålslev. Fritera tills gyllenbruna – ca 2 minuter. Vänd sedan på dem och fritera i 2 minuter till. Ta upp och låt svalna på galler.

6. Lägg upp på ett fat, pudra med florsocker och ringla kolasås över. Servera med en skål vaniljsås och doppa!

* Ett helt paket går inte åt så frys in de du inte använder!

Jag ber om ursäkt för den osmarriga bilden men jag ville bara visa hur jag knycklar ihop plattorna.

Jag ber om ursäkt för den osmarriga bilden men jag ville bara visa hur jag knycklar ihop plattorna.