En supergod chokladcheesecake för alla chokladälskare!

Chokladkakebotten med cheesecakefyllning smaksatt med vit choklad och chokladig gräddtopping – kan det bli annat än succé? Receptet är en adaption av den brittiska kakdrottningen Mary Berrys chokladcheesecake och jag uppmanar chokladälskare att prova! Det är så värt det! Originalreceptet finns här (det har bland annat en tunnare botten och en annan topping men är galet god den med!). ”Det godaste jag stoppat i min mun” var min kollega Annas spontana kommentar 🙂

 

Choccheese_done1

Choccheese_done3

Choccheese_done2

Jag har grädde och choklad på den här för att göra den mer tårtlik men det går utmärkt att ha mindre grädde och kanske spritsa lite rosor på, eller varför inte bara ringla lite smält, mörk choklad över?

1 kaka, 20 cm i diameter

Kakbotten
145 g Maryland cookies (i standardpaket), krossade
75 g smör, smält

Vit chokladfyllning
200 g vit choklad
300 g vispgrädde (3 dl)
300 g Philadelhiaost
1 tsk vaniljsocker

Topping
200 g vispgrädde (2 dl)
100 g mörk choklad, smält
ev. hyvlad mörk choklad

GÖR SÅ HÄR
1. Klipp till en ring av bakplåtspapper eller plastfolie och lägg runt kanten på en springform, 20 cm i diameter.

2. Kakbotten: Blanda de krossade kakorna med det smälta smöret och tryck ut i springformen. Jämna till och ställ åt sidan.

3. Vit chokladfyllning: Smält den vita chokladen över vattenbad och ställ åt sidan. Blanda grädde, Philadelphiaost och vaniljsocker och vispa tills du får en slät, fin konsistens. Rör i den smälta, vita chokladen och vispa igen till en len och slät fyllning.

4. Häll den vita chokladfyllningen över kakbotten i springformen.  Jämna till och ställ i kylen i 30 minuter. (När den har stelnat i kylen kan du frysa kakan om du ska servera en annan dag.)

5. Topping: Vispa grädden och bred ut över kakan (har den varit fryst så tina den i kylskåp ett par timmar först). Klicka den smälta chokladen över och rör runt med en sked tills grädde och choklad är lagom blandat. Strö lite hyvlad choklad över.

Jag ställde in min kaka lite snett i frysen så den kom ut sned... Men det gör inget - trist när allt är perfekt!

Jag ställde in min kaka lite snett i frysen så den kom ut sned… Men det gör inget – trist när allt är perfekt!

Ett lager grädde gör den här ostkakan lite mer tårtlik, som jag ville ha den!
Klicka ut den smälta chokladen.

Klicka ut den smälta chokladen.

Veva runt med en sked så det blandas lite och ser så där härligt smaskigt ut!

Veva runt med en sked så det blandas lite och ser så där härligt smaskigt ut!